Raceala sau gripa?

 Foarte putine persoane reusesc sa treaca de sezonul rece fara sa aiba parte de o raceala, o viroza respiratorie sau chiar o gripa. Aceste afectiuni afecteaza oamenii, mai ales in timpul iernii. Chiar daca simptomele lor sunt asemanatoare, trebuie sa stii ca exista diferente majore intre raceala si gripa. E vital sa primesti un diagnostic corect, pentru ca doar asa vei putea sa te tratezi corespunzator.

Ce este raceala?

Raceala e o boala virala ce are ca simptome guturaiul, durerea in gat, tusea, febra, durerile de cap si alte manifestari generale si cunoscute. Spre deosebire de gripa, raceala nu poate fi prevenita cu ajutorul vaccinurilor dintr-un motiv foarte simplu: peste 200 de tipuri de virusuri pot provoca o raceala, iar un vaccin care sa le combata pe toate ar fi imposibil de creat.


Raceala este o boala usoara, cu care ne putem intalni de mai multe ori pe an, din cauza numarului mare de virusuri ce o pot declansa. Cu toate astea, nu este cazul sa te ingrijorezi, mai ales ca simtomele nu sunt atat de grave incat sa iti puna viata in pericol. Frecventa racelilor creste in sezonul rece, dar nu exista o regula general valabila care sa spuna ca doar iarna poti raci.

Dar gripa?

Cum am spus si mai sus, exista multe diferente intre raceala si gripa. Totusi, au si cateva puncte inc are se aseamana. Atat raceala cat si gripa au niste simptome tipice, pe care le cunoastem cu totii: durere in gat, nas infundat, dureri de cap, febra si frisoane, dureri musculare si o stare generala proasta.

Diferenta de baza a celor doua afectiuni sunt virusurile diferite care le declanseaza. Daca raceala poate fi declansata de peste 200 de virusuri, gripa este cauzata de virusul influenza. Avand o singura cauza, a fost destul de usor sa se creeze un vaccin impotriva gripei. Totusi, acesta trebuie repetat anual datorita schimbarilor de care are parte tulpina virusului.

Vei sti ca ai gripa daca simptomele unei simple raceli se accentueaza si devin foarte agresive. Lor li se pot adauga si alte afectiuni precum: pneumonia, pericardita sau chiar inflamarea creierului.


Care sunt simptomele racelii si gripei?

Am putea spune ca raceala si gripa se aseamana foarte mult, datorita simptomelor asemanatoare pe care le au. Totusi, in cazul gripei, durerile de cap si durerile musculare, frisoanele, febra si toate celelalte simptome apar spontan si sunt foarte agresive si puternice. Pentru un diagnostic corect, Alphega-farmacie.ro recomanda vizita si consultul unui medic specialist, chiar daca e vorba de un singur simptom care nu e foarte agresiv.

Cum sa previi raceala si gripa?

Pentru a reusi sa treci de sezonul rece fara sa fi racit sau mai bine, fara sa fi avut gripa, trebuie sa iti intaresti sistemul imunitar. Din fericire, acest lucru vine odata cu un stil de viata sanatos, deci daca mananci fructe si legume proaspete zi de zi, faci sport si esti echilibrat, nu ar trebui sa ai nicio problema.


Vitaminele sunt foarte importante, dar te sfatuim sa le iei din fructe si legume proaspete, si nu din suplimentele alimentare care nu pot inlocui un stil de viata sanatos. E important sa ai o viata echilibrata, sa faci sport si sa te odihnesti suficient, astfel te vei simti mai bine si oorganismul tau se va apara singur de virusuri si microbi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu